Grip op werkkapitaal, waarom is dat zo belangrijk?

Adviseurs vertellen u dat u goed grip op werkkapitaal moet houden. Dat blijkt heel belangrijk te zijn. Maar is dat ook zo? En waarom dan wel?

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het kapitaal, het geld, dat je als bedrijf nodig hebt om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Je moet tenslotte leveranciers te betalen, salarissen uitkeren, machines laten onderhouden, voorraden aanvullen, enz.

Je zou ook kunnen zeggen dat werkkapitaal alles is wat je nog via de omzet in geld moet omzetten. Het zijn als het ware de kosten die jij moet maken om je product te produceren of om je dienst te realiseren en die dan vervolgens tot omzet en winst moeten gaan leiden.

De precieze uitleg

Boekhouders en adviseurs gebruiken vaak een bedrijfseconomische uitleg. Die is weliswaar wat lastiger maar wel belangrijk om te kennen.

Werkkapitaal is het verschil tussen vlottende activa en vlottende passiva.

Vlottende activa uitgelegd

Hieronder verstaan we alle bezittingen van de onderneming die op korte termijn, binnen één jaar, omgezet worden in geld.

Vlottende activa

Vlottende passiva uitgelegd

Dit zijn de schulden van je onderneming. De kortlopende schulden wel te verstaan. De looptijd is maximaal één jaar. Vlottende passiva worden ook wel ‘kort vreemd vermogen’ genoemd.

Vlottende passiva (kort vreemd vermogen)

Tip
Vlottende passiva moet je nog omzetten in geld. Vlottende passiva zijn kortlopende schulden. Het verschil tussen beide is werkkapitaal.

Waarom is grip op werkkapitaal zo belangrijk?

Soms draait een onderneming heel goed en komt dan nog in de financiële problemen. Vaak is te weinig werkkapitaal dan de oorzaak. Met dat werkkapitaal moet je, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, je kortlopende schulden voldoen. Je moet voldoende werkkapitaal hebben voor je dagelijkse uitgaven, zoals het betalen van je werknemers en leveranciers.
Heb je (te) weinig werkkapitaal, dan moet je vaak op zoek naar een (dure) financiering hiervan. Zoals de rekening-courantkrediet.

Waar zitten en ontstaan vaak problemen?

Volgens het onderzoek ‘Financiering van MKB bedrijven’ blijkt 63% van de activa vlottende activa. MKB bedrijven hebben dus meer geld zitten in voorraden, debiteuren en onderhanden werk, dan in investeringen in machines en gebouwen e.d. Van alle activa is ongeveer 41% kort vreemd vermogen. Er wordt veel gefinancierd uit leverancierskredieten en rekening-courantkrediet.

Wat te doen?

Zorg voor meer grip op werkkapitaal door bijvoorbeeld:

Tip.
Voorkom dat je bedrijf goed draait en dat je toch door onvoldoende werkkapitaal in de problemen komt. Werkkapitaal financieren is namelijk moeilijk én heel duur.
 


Zoek je begeleiding met het krijgen van meer grip op je werkkapitaal en met het verbeteren van je rendement? Neem gerust contact met me op.

 


 
Afbeelding van Jens P. Raak via Pixabay

Origineel weergeven