De donkere kant van ondernemen die niemand je vertelt:

De voordelen van ondernemen weet iedereen wel te benoemen. Zodra je ondernemer bent kun je zelf:

 

Maar wat er niet verteld wordt is dat je als ondernemer;

Jezelf eenzaam kunt voelen, omdat jij, als puntje bij paaltje komt, de enige bent die de (eind)verantwoordelijkheid draagt.

Je zorgen niet of nauwelijks kunt delen met medewerkers omdat ze een andere positie bekleden binnen het bedrijf. Soms is het zelfs lastig om je zorgen te bespreken met je partner of collega ondernemer(s).

Veel verantwoordelijkheid draagt. Niet alleen voor je eigen gezin, maar je draagt ook de verantwoordelijkheid voor de werknemers die (als kostwinner) binnen jouw bedrijf werken.

Druk ervaart om aan alle verplichtingen te voldoen aan overheden, leveranciers en samenwerkingspartners. En misschien ervaar je wel de druk van de oprichter(s) van het bedrijf van wie je het bedrijf hebt overgenomen.

Continue ‘aan staat’, omdat bij problemen jij degene bent die ze bellen, omdat jij de beslissingen moet nemen.

Veel meer zaken zélf moet regelen en uitzoeken. Zelf je sociale vangnetten creëren, structuur aanbrengen, mensen (klanten en medewerkers) vinden-, boeien-, en binden. Of er afscheid van nemen als dat noodzakelijk is. 

Meestal zijn dit geen dingen die jouw leven als ondernemer dagdagelijks bezighouden of stress opleveren, maar in sommige situaties kan het je toch kopzorgen geven.

Wij begeleiden MKB-ondernemers bij het realiseren van meer winst. Zorgen ervoor dat je uit de operatie komt en meer grip, rust, plezier en rendement ervaart binnen je bedrijf.

 

Origineel weergeven