Bedrijfsadviseur inschakelen. Waar moet je op letten?

Je wilt een bedrijfsadviseur inschakelen. Maar hoe maak je de juiste keuze? Welke concrete handvatten zijn er beschikbaar, zodat jouw probleem wordt opgelost?


Het verschil tussen een bedrijfsadviseur en een Accountant

Er zijn verschillen. Veel ondernemers verwarren een bedrijfsadviseur met een accountant. Toch is er een groot verschil. Een bedrijfsadviseur is iemand die advies geeft over vraagstukken van organisaties en helpt bij het praktisch oplossen van die vraagstukken.

Accountant. De accountant zit (normaliter minimaal) een keer per jaar met een ondernemer om tafel om de jaarcijfers door te nemen. Vanuit diezelfde cijfers geeft een accountant ook advies. De account vervult een centrale rol binnen de financiële afdeling van iedere organisatie. Verder schakel je een  accountant in voor advieswerk ten behoeve van de administratieve organisatie van je onderneming.

Bedrijfsadviseur. Een bedrijfsadviseur inschakelen doe je om een bepaalde kwestie op te lossen. Het gaat vaak om concrete uitdagingen waarbij je als ondernemer behoefte hebt aan een intensieve begeleiding. De bedrijfsadviseur werkt in de praktijk vaak samen met de accountant van een bedrijf.

Bedrijfsadviseur inschakelen. Voor wat voor soort vraagstukken doe je dat?

De vraagstukken kunnen over allerlei onderwerpen gaan. Ze kunnen van financiële of organisatorische aard zijn. Over het personeel gaan, of betrekking hebben op de strategie van een organisatie. Het praktisch oplossen van vraagstukken komt in feite neer op het analyseren van het vraagstuk. En hier vervolgens advies over geven. Advies over hoe de desbetreffende organisatie het beste met het vraagstuk om kan gaan.

Naast het analyseren en adviseren begeleidt een bedrijfsadviseur de organisatie vaak ook gedurende het proces. Dit om het vraagstuk ook daadwerkelijk mee op te lossen. Hierbij heeft hij/zij een sturende rol, zodat ondernemers (en teams) worden ‘meegenomen’ in het verbetertraject.

Wanneer schakel je een bedrijfsadviseur in?

Als je als ondernemer wil werken ‘aan je bedrijf’, maar expertise mist of graag wil sparren met een andere ondernemer, dan schakel je een bedrijfsadviseur in. Dat komt vaak voor als je:

Een geschikte bedrijfsadviseur inschakelen, Hoe doe je dat?

Het antwoord op deze vraag is even ingewikkeld als eenvoudig. Het hangt natuurlijk helemaal af van jouw uitdaging/probleem. Wat je kunt doen om het kaf van het koren te scheiden is het navolgende.

  1. Zoek naar een klik. Maak eerst een kennis om te kijken of je een klik hebt met de adviseur die tegenover je zit. Wanneer je een adviseur inschakelt dan werk je er vaak intensief mee samen. Als er geen klik is, dan werkt het niet voor je.
  2. Check de ervaringen. Vraag naar zijn/haar ervaringen, zodat je kunt bepalen of zijn/haar expertise/ervaringen in lijn liggen met de uitdaging die jij hebt.
  3. Gebruikt men een methodiek? Bekijk of er een bepaalde methodiek ten grondslag ligt aan de werkwijze van de adviseur.
  4. Check referenties. Je zou kunnen vragen naar referenties om de ervaringen van anderen te horen.
  5. Wat wordt het resultaat? Vraag de adviseur hoe het resultaat er uit ziet als het traject is afgesloten. Daarmee krijg je een indruk over of je probleem ook daadwerkelijk wordt opgelost.

Let daarnaast op adviseurs die zeggen dat ze:

Bedrijfsmaat

Door bovengenoemde handvatten te gebruiken bij het kiezen van een adviseur, voorkom je dat je achteraf teleurgesteld bent in de samenwerking met jouw bedrijfsadviseur. Uiteraard kun je ook nog selecteren op plaats, stad in de buurt, of een regio waarin de bedrijfsadviseur werkzaam is.

Bedrijfsmaat is bijvoorbeeld bedrijfsadviseur voor de grote regio Eindhoven en werkt volgens het beproefde en bewezen  Management KompasSysteem® (het MKS ®) dat leidt tot meer winst. Zie ook onderstaande video.

https://www.youtube.com/watch?v=zHOyZtAxSpY&ab_channel=ManagementKompasgroepB.V.

Kies een bedrijfsadviseur die concreet maakt wat jouw voordeel als ondernemer is. Bedrijfsmaat gaat pas met jou aan de slag als er de zekerheid is dat jouw investering minimaal 3 tot 4 keer wordt terugverdiend. Zodat jij verzekerd bent van meer Winst. Ben jij benieuwd of mijn toegevoegde waarde net zo sterk is als jouw koffie? Klik dan hier voor een gratis kennismakingsgesprek.

Origineel weergeven