« Rendement komt niet uit de factuur, maar van de werkvloer

Gepubliceerd op 03-04-2025

Laatst was ik bij een tegelzettersbedrijf. Mooie zaak, goed gevulde orderportefeuille, vakmensen in dienst, en tóch was het rendement ver te zoeken.

Dus ik vroeg: "Hoeveel vierkante meter tegels plaatsen jullie nou gemiddeld per dag per tegelzetter?" Antwoord: “Tja, ligt eraan of ze eerst koffie drinken bij de klant of pas na de eerste vier tegels.” Humor hebben ze wel die tegelzetters. Productiviteit… daar was nog winst te halen.

Productiviteit is geen vies woord Veel ondernemers denken bij “productiviteit” aan stopwatchen, werkdruk of bureaucratisch geneuzel.

Maar nee, ik heb het niet over ‘de zweep erover’ of ‘micro-managen’. Maar over slim werken. En vooral: slimmer organiseren.

Want als je mensen acht uur op de vloer staan, maar er maar vijf uur productief zijn, dan lekt je marge weg als voegmiddel in een te natte speciekuip.

Wat kost lage productiviteit?

- Extra manuren zonder extra opbrengst
- Een planning die hopeloos opschuift (en dus ontevreden klanten)
- Minder klussen per week → minder omzet → minder rendement
- Een volle planning waar toch te weinig uitkomt

Je denkt misschien: "We hebben het druk, dus het gaat goed." Maar drukte is géén bewijs van succes.
 

Binnen een efficiënt bedrijf rennen ze niet als een kip zonder kop rond.
3 praktische tips voor meer rendement o.h.g.v. productiviteit

1. Meet het (simpel!)
Geen ingewikkeld systeem. Kijk eens drie weken lang: hoeveel vierkante meter per dag per medewerker? Dan weet je al snel waar het wringt.
2. Voorkom oponthoud
Als de lijm nog in de bus ligt of de klant de wc nog moet uitruimen: zonde van de tijd. Zorg voor een goede voorbereiding dat is een halve dag extra productiviteit waard.
3. Werk in vaste duo’s met verstand

Een vakman met een goede hulp die snapt wat hij moet aangeven, opruimen en voorbereiden, werkt 30% sneller dan twee vakmannen die elkaar in de weg lopen.

Rendement begint bij grip op je werkvloer. Je hoeft geen robotbedrijf te worden. Maar (een beetje) structuur en inzicht levert vaak duizenden euro’s op.

En eerlijk is eerlijk: je medewerkers vinden het ook fijn als ze weten waar ze aan toe zijn, niet als ze op elke klus opnieuw het wiel moeten uitvinden.

Rendement-1743929258.jpg