« Corona van de zaak»

Gepubliceerd op 14-03-2020

Het raakt (denk ik) iedere ondernemer en ieder bedrijf: Corona. Niet ieder bedrijf heeft een zieke medewerk(st)er, maar je wordt ongetwijfeld direct of indirect geraakt door het feit dat Corona er is. Bij het ene bedrijf lopen de orders terug (een haast algemene tendens) en sommige bedrijven zien hun totale orderportefeuille verdampen doordat hun business rechtstreeks getroffen wordt door maatregelen die door de overheid worden ingesteld (ook al zetten ze zich iedere dag met hart en zeil in https://www.vanhamtenten.com). Bij weer een ander loopt de productie terug omdat personeel zich ziek moet melden. De supermarkten daarentegen draaien overuren alsof het kerstmis is. Kortom; iedere ondernemer heeft zijn/haar portie ‘Corona van de zaak’.

Vervolgens kun je discussiëren over of de maatregelen die worden ingesteld door de overheid wel of niet nuttig zijn. Of er überhaupt voldoende maatregelen worden genomen, of juist te veel. En wat de overheid van plan is om de ontstane problemen op te lossen.

Maar hoe je aan kijkt tegen het virus en hoe je ook aan kijkt tegen de maatregelen die worden genomen (of juist niet): ook als ondernemer heb je te kampen met de gevolgen van Corona. En wat kun je dan doen? Welke maatregelen kun jij treffen als ondernemer om de negatieve gevolgen voor je bedrijf zo veel mogelijk te beperken? En wat kun je als ondernemer leren van zo’n virus?

In de praktijk spreek ik met verschillende soorten ondernemers die allemaal anders reageren op een ‘virus’ (of het nu Corona is of een andere ‘ziekte’ die de bedrijfsresultaten negatief kunnen beïnvloeden). Mijn ervaring is echter ook dat wanneer ondernemers zich bewust zijn van het feit dat er een virus/probleem is, dat dan ook de mooiste eigenschappen van een ondernemer geprikkeld worden, nl:

 • Creativiteit
 • Vastberadenheid
 • Vindingrijkheid
 • Passie
 • Nieuwsgierigheid
 • Oplossend vermogen

Kun jij met jouw ondernemerseigenschappen waardevolle tips of ervaringen delen om andere ondernemers:

 • bewust te maken
 • te inspireren
 • te helpen

Tips waar je wellicht met jouw bedrijf iets mee kunt doen.

Heb je als gevolg van het Coronavirus liquiditeitsproblemen, dan kun je verzoeken om:

 • bijzonder uitstel van betaling; en/of
 •  verlaging van de voorlopige aanslag

Daarnaast zijn er mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een Werktijdsverkortingsregeling . Wil je opheldering over deze tips raadpleeg dan je accountant of je arbeidsrechtsadvocaat.

Vallen er gaten in je agenda omdat er afspraken of bijeenkomsten zijn afgezegd? Wellicht heb je dan nu wat meer tijd om áán je bedrijf te werken i.p.v. in je bedrijf. Wil je daar hulp bij? Neem dan contact op met je bedrijfsadviseur.

Wie volgt? Corona van de zaak

Ben jij ondernemer, accountant, advocaat of adviseur? Deel je kennis, ervaring en tips om ondernemers te helpen.

#benieuwdnaarjouwtips #ondernemersvoorondernemers

Sterkte @ martijnvandenbroek #ondernemermethartenzeil

download-1604315835.png