« Een bedrijfsstrategie bepalen samen met een sparringspartner»

Gepubliceerd op 06-10-2019

Een bedrijfsstrategie bepalen heb je ongetwijfeld al eens (ooit) als ondernemer gedaan. Maar is die bedrijfsstrategie nog steeds helemaal helder? Is die nu nog net zo duidelijk als in het begin?


De ondernemer: flexibel en pragmatisch

De meeste MKB-ondernemers hebben wel een bedrijfsstrategie. Die strategie is gebaseerd op de visie die de ondernemer heeft over de markt(ontwikkelingen), het product of de dienst dat wordt verkocht en de omstandigheden waarin men verkeert. En als de omstandigheden wijzigen dan wordt de strategie met gemak aangepast.

De gevolgen van flexibileit

Ondernemers zijn nou eenmaal flexibel van aard en kunnen zich goed aanpassen aan de omstandigheden. Toch gebeurt het daardoor ook dat de strategie zo vaak (licht) gewijzigd of aangepast wordt, dat deze uiteindelijk niet meer helder is. Niet voor de ondernemer, laat staan voor de medewerk(st)ers. Opnieuw kijken naar de strategie van jouw bedrijf, helpt je bij het focussen op datgene wat voor jouw bedrijf het belangrijkste is: ondernemen.


Tip
Door in de praktijk de bedrijfsstrategie licht aan te passen, wordt deze in de loop der tijd minder duidelijk voor werknemers én voor de ondernemer zelf.

Kijk met enige regelmaat weer eens naar  je bedrijfsstrategie

Overdrijf echter niet. Want als je elk kwartaal naar je strategie kijkt en deze wijzigt, kost dat niet alleen veel tijd, maar dan gaat ook je visie en focus verloren. Je zult dan dus altijd achter de feiten aan blijven lopen. Tot het moment dat je vastloopt.

Zorg dat je een strategie hebt die past bij de visie die je hebt op de markt en die aansluit bij jouw marktpositie en je bedrijfsomstandigheden. Het meest belangrijke is dat je niet alleen kijkt naar je concurrent/collega-bedrijven, maar dat je ook uitgaat van je eigen kwaliteiten.


Tip
Bedrijfsstrategie bepalen? Probeer niet een ander, maar jezelf te verslaan!

Zoek een sparringspartner

Als ondernemer wordt je vaak opgeslokt door alle dagdagelijkse bezigheden. Daardoor blijft er vaak weinig tijd/aandacht over voor het maken en overwegen van strategische keuzes. Probeer bij je strategische overwegingen iemand te betrekken die als ondernemer kijkt naar jouw uitdagingen. Een sparringspartner.

Soms kan dat je accountant zijn (afhankelijk van hoe ondernemend/adviserend hij/zij werkt). Een bedrijfsadviseur is de specialist die je voor dit vraagstukken kunt raadplegen. Steeds meer  accountantskantoren hebben zelf ook bedrijfsadviseurs in dienst die je kunnen bijstaan bij dit soort vraagstukken.


Tip
Zoek een sparringspartner waarmee je van tijd tot tijd je strategie kunt bespreken, zodat die eenduidig en helder blijft voor iedereen.
Bedrijfsmaat is zo’n sparringspartner.

FUNMENSEN-1604335489.jpg