« Help, ik weet (niet) hoe ik er financieel voor sta!»

Gepubliceerd op 29-07-2024

Herken je dit?

Je bent net bij je accountant geweest en de jaarcijfers zijn toegelicht.

Solvabiliteit, rentabiliteit op het vreemd vermogen én het eigen vermogen.

Kortom je bent weer helemaal bijgepraat. Je weet hoe je er financieel voor staat. Toch?

En als je thuis komt wordt er gevraagd: “En hoe was het bij de accountant”. “Oh wel goed” antwoord je. “Was er nog wat nieuws te melden?” “Niets bijzonders, ze hebben nog een extra aftrekpost kunnen vinden”.

Maar als je eerlijk bent ben je al meer dan de helft vergeten van wat er besproken is. En een dag later op de zaak besef je je dat er nog maar bar weinig is blijven hangen van het gesprek.

Hoe kan dat toch? Cijfers zijn toch altijd belangrijk, zeker voor jou als ondernemer?

Troost je met de gedachte dat het bovenstaande voor heel veel ondernemers bekend in de oren klinkt.

Het werkelijke probleem

Of je als ondernemer nu veel of weinig ‘met cijfers bezig bent’, in de praktijk wordt er te weinig gekeken naar de cijfers waarmee je je bedrijf écht kunt sturen.

 Wat gaat er mis

Door een gebrek aan financieel inzicht in de cijfers waar je je bedrijf mee stuurt, worden er verkeerde uitgangspunten genomen.

Maar wanneer het uitgangs-, of vertrek-, punt niet goed is en je dus ook niet kunt bepalen of de doelstelling klopt, hoe kun je dan de juiste koers bepalen? Inderdaad: dat lukt niet, althans nooit goed.

De oplossing

Door de belangrijke cijfers inzichtelijk te hebben kun je wél komen bij het juiste vertrekpunt. Ben je in staat om de juiste doelen te stellen waar je je op kunt focussen. En lukt het om de juiste koers uit te stippelen.

Wat je dan precies moet weten?

  • Weet wat je kostprijs is (op die manier voorkom je dat de prijs die je vraagt voor je product of dienst te laag is)
  • Reken uit wat het kost om met je bedrijf een dag 'open' te zijn (dan weet je wat je wat je per week aan omzet moet draaien om 'uit de kosten te zijn')
  • Reken uit wat je capaciteit is per werkbare dag (zo kun je bepalen wat je maximaal per dag kunt omzetten/verdienen)

Gevolg 

Doordat je inzicht krijgt in cijfers die bepalend zijn voor het resultaat kun je beter plannen. Krijg je grip, vertrouwen en gevoel bij hoe je je bedrijf beter kunt sturen. Het geeft rust, zorgt voor de juiste focus én een hogere winst.

Wij begeleiden MKB-ondernemers bij het realiseren van meer winst. Zorgen ervoor dat je uit de operatie komt en meer grip, rust, plezier en rendement ervaart binnen je bedrijf.

3-2-Mijn-grootste-nachtmerrie-1727209209.jpg