« Financieel moeilijke tijden? Eerste Hulp Bij Ondernemen!»

Gepubliceerd op 26-04-2020

Het zijn bizarre tijden en de nabije toekomst maakt dat er voor veel ondernemingen financieel moeilijke tijden aanbreken. Wat kun je doen om hier zo goed mogelijk doorheen te komen? Eerste Hulp Bij Ondernemen.

Hulp in financieel moeilijke tijden

Hoe sta ik ervoor? Je bedrijfsadviseur kan samen met jou een nieuwe 0-meting maken.  Hij kan je helpen met het beantwoorden van vragen zoals “Hoe sta ik er op dit moment voor?” en “Hoe lang hou ik dit nog vol”?

Eerste Hulp Bij Ondernemen: een soort bedrijfseconomische EHBO. Binnen het Management KompasSysteem®  worden een aantal vragen gehanteerd die je samen met een adviseur kunt beantwoorden op meer grip op je bedrijf te krijgen in de toekomst 10 belangrijke vragen hieruit zijn:

  • Hoeveel werkbare dagen verwachten we in de huidige periode?
  • Wat betekent het wanneer er minder of meer werkbare dagen zijn?
  • Wat zijn de kosten die dan per dag ‘goed’ moeten worden gemaakt?
  • Welke omzet verwachten we de komende tijd? En verder in het jaar?
  • Wat verwacht je dat de toegevoegde waarde zal doen per eenheid?
  • Wat gebeurt er met de inkoopprijzen?
  • Welke overige kosten moeten hoe dan ook gedekt worden?
  • Welke bezetting is nodig bij deze omzet?
  • Wat betekenen de verschillende scenario’s voor de kosten per dag?
  • Welke liquiditeiten zijn aan te trekken op korte-, middel-, en lange termijn?

    Tip:
    Neem contact op om een Quickscan van je onderneming te maken. Hiermee krijg je snel inzicht in je huidige situatie, je situatie op de korte termijn én je ziet wat het resultaat is als je bij gaat sturen op de resultaatbepalers van jouw onderneming.

Speciale overheidsmaatregelen

De overheid heeft zoals je weet diverse financiële regelingen in het leven geroepen. Denk aan extra financieringsmogelijkheden en o.a. de:

Probeer naar de toekomst te kijken

Wat zijn jouw verwachtingen? Hoe lastig dit momenteel ook is, maar probeer toch een toekomstverwachting te maken, zéker in financieel moeilijke tijden. Wat verwacht je van de markt over een half jaar, over een jaar over twee jaar?
Waar zie je kansen? Waar zie je gevaren en waar zie je nieuwe kansen? Juist nu is het wellicht een goede tijd om daar al voorbereidingen voor te treffen. De productmatrix van Ansoff kan daar een handig hulpmiddel voor zijn.

Ansoff.png

Maak een liquiditeitsbegroting. Door te begroten wanneer je hoeveel geld binnenkrijgt en uitgeeft, ben je beter in staat om je cashflow ook te managen. Lees ook het artikel over het hoe en wat van een liquiditeitsbegroting. Je vindt daar ook een gratis model dat je kunt downloaden.

Bepaal de capaciteitskosten en bezettingsgraad. Je capaciteit is de mate waarin je kunt produceren of diensten kunt verlenen. Het beschikbaar hebben van die capaciteit is een dure aangelegenheid. Daarom is het zaak om een zo groot mogelijke bezetting van je capaciteit te hebben. En in een crisis is die bezetting juist vaak een stuk lager. Inzicht in je capaciteitskosten en de verwachtingen van de bezetting stellen je in staat om daar waar mogelijk te besparen op die kosten. Zeker als het kosten betreft die niet bijdragen aan de omzet.


Tip:
Probeer in financieel moeilijke tijden niet alleen te reageren, maar ook te regeren. Wat de toekomst brengt is vaak lastig in te schatten. Wij helpen je graag met Eerste Hulp Bij Ondernemen, door met de juiste tools en vragenlijsten antwoord te geven op de meest prangende vragen.

Afbeelding van Spencer Stewart via Pixabay

download-1604314557.jpg